www.babole.fora.pl
babskie pogaduchy
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.babole.fora.pl Strona Główna
->
Smakołyki na różne okazje
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
To I OwO
----------------
Pogaduchy...niekoniecznie do poduchy ;)
Nasze twarze w obiektywie,czyli jak to na spotkankach bywa;)
Poznajmy się troszkę lepiej
Życzonka
----------------
Narodziny
Ważne daty,rocznice
Urodzinki, imieninki
Coraz bliżej Święta
----------------
Świąteczne przepisy
Świąteczne dekoracje
Świąteczne prezenty
W czasie wolnym...
----------------
Mam talent...
Przeczytałam-polecam/odradzam
Byłam w kinie-polecam/odradzam
Wysłuchałam-polecam/odradzam
Chcę być piękna!
----------------
Polecam/odradzam
Moja dieta
Piękne włosy,paznokcie ,cera!
Focimy ;)
----------------
Oto ja!
Nasze Dzieciaczki
Różne różności ;)
Kulinaria
----------------
Dania dla Malucha
Smakołyki na różne okazje
Hyde Park
----------------
Humor dla każdego
zagramy sobie?
Kupię /sprzedam/zamienię
----------------
Kupię
Sprzedam
Zamienię
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
ewlinka4
Wysłany: Wto 9:37, 07 Lut 2012
Temat postu:
SMOTRUCH
3kg ziemniaków
1 jajko
2-3 łyżki stołowe mąki
sól pieprz do smaku
2 cebule
1/2 kg kiełbasy
ok 30 dkg boczku surowy lub wędzony
1 paczka smalcu
Ziemniaki ścieramy na tarcce,kiełbase boczek i cebule kroimy w kosteczkę,
wszystko wrzucamy do jednego naczynia dodajemy mąkę jajko i przyprawy.
Piekranik rozgrzewamy do 180 st, na dno blaszki układamy 3 - 4 plasterki smalcu.
Mase wylewamy na brytfane i na gore tez kladziemy kilka plasterkow smalcu.
Pieczemy ok 1 godziny.
Ja wszystko wrzucam do blendera -ziemniaki kielbase cebule ba nawet boczek hihihi:) wtedy robi sie to błyskawicznie:)
My jemy z kechupem czasem do piwka obowiązkowo:)
no i czasem to poprostu psrzatam lodówke z wędlin jakie są nie musi byc tyle kiełbasy. tanie i smakoiwte a do tego syte:)
Samczneg
anulkac
Wysłany: Śro 22:03, 30 Mar 2011
Temat postu:
ZUPA Z DYNI
¼ średniej dyni
1-2 ząbki czosnku
1-2 cebule
kostka rosołowa, gałka muszkatołowa, imbir, czosnek, śmietana, kurkuma, prażone pestki dyni, lubczyk lub kolendra
Cebulę pokroić, zeszklić w garnku na odrobinie oliwy, dodać obraną i pokrojoną dynię, dolać wodę tak, żeby przykryła warzywo. Posolić, dodać kostkę rosołową.
Po ugotowaniu, rozgotowaniu, warzywa zmiksować, dodać tyle wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Można dodać mleko zamiast wody.
Zupę doprawić – solą, czosnkiem, świeżo startą gałką, imbirem i ziołami.
Można dodać nieco gęstej śmietany i gałązkę świeżych ziół do dekoracji.
anulkac
Wysłany: Wto 21:38, 22 Mar 2011
Temat postu:
MAKARON Z PESTO
½ kg zielonego makaronu (lub zwykły)
Sos pesto: liście bazylii, pietruszka, 2 ząbki czosnku, 5 łyżek tartego parmezanu, garść migdałów, ½ szklanki oliwy
Wszystkie składniki sosu zmielić (zmiksować) dodając powoli oliwę, ciągle ucierając na gładką masę. Posolić ugotowany makaron (al dente!), odcedzić, polać sosem. Udekorować liśćmi bazylii i posypać migdałami.
Spaghetti pomidorowe
Makaron pełnoziarnisty (ilość wg uznania)
Puszka pomidorów w całości
...
Młoda cebulka
Ząbek czosnku
Świeże listki bazylii
Oliwa z oliwek
Kostka warzywna
Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, kurkuma, bazylia, oregano
w mojej wersji także kotlety sojowe
Makaron gotujemy al dente.
W tym samym czasie przygotowujemy sos.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Młodą cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i trzymamy do zeszklenia. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Zdejmujemy z gazu. Pomidory z puszki traktujemy blenderem
Dolewamy do cebuli z czosnkiem, ponownie stawiamy na gaz. Następnie dorzucamy kostkę warzywną i przyprawy wg uznania. Można dorzucić kotlety sojowe, pokrojone w paski lub tuńczyk z puszki (odcedzony i rozdrobniony). Gotujemy ok. 5 min.
Nakładamy makaron, sos i dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Gość
Wysłany: Pią 20:29, 26 Lis 2010
Temat postu:
wow
SPOSTULA
Wysłany: Wto 13:03, 23 Lis 2010
Temat postu:
Nainka
chyba wypróbuję, bo brzmi smacznie
A ja podam przepis na naleśniki ze szpinakiem
Uwierzcie mi, że zawsze plułam szpinakiem, ale w tym wydaniu - uwielbiam
Naleśniki upiec jak zawsze - standartowo:)
Paczkę szpinaku mrożonego wrzucić na patelkę z odrobiną oleju.
Kilka ząbków czosnku przecisnąć przez praskę do czosnku - ja lubię dużo, bo wtedy ten smak szpinaku ginie.
Doprawić solą, pieprzem, odrobiną vegety.
Dusić kilka minut.
Naleśniki zawinąć w ruloniki ze szpinakiem w środku, włożyć do żaroodpornego naczynia, posypać dużą ilością startego sera. Wtawić do piekarnika aż do roztopienia sera.
Po wyjęciu można polać Ketchupem, jeśli ktoś lubi.
Do farszu można dodać jeszcze mięsko z piersi z kurczaka wcześniej pocięte w kosteczkę i podsmażone na patelce - to wersja dla smakoszy mięsa
bryśka
Wysłany: Wto 21:09, 16 Lis 2010
Temat postu:
następnym razem będzie bez hihihi
Gość
Wysłany: Wto 21:08, 16 Lis 2010
Temat postu:
ale bez śmietanki i mąki to też jest gęste, także nie trza...
bryśka
Wysłany: Wto 21:04, 16 Lis 2010
Temat postu:
no to prawie mi się udało, z tym, ze ja bez groszku i dowaliłam mąki z odrobina śmietany, żeby było gęste jak sosik
Gość
Wysłany: Wto 20:11, 16 Lis 2010
Temat postu:
Potrawka Nainy
Kg (albo pół kilo) mięsa mielonego
przecier pomidorowy
sól
przyprawy wg uznania
kukurydza
fasolka
groszek
margaryna
Do wysokiego garnka wrzucamy margarynę, na to wrzucamy mięso mielone, co jakiś czas mieszając, czekamy aż mięsko przestanie być czerwone
Solimy mięsko, co jakiś czas mieszając, tak się to dusi około 15 - 20 minut, mięsko jest miękknie, dodajemy przyprawy (ja daję pieprz, czosnek, maggi)
smakujemy (mmmm pyszne)
Jak już jest pyszne, to wrzucamy odcedzoną kukurydzę, fasolkę i na końcu groszek, następnie dajemy tam koncentrat pomidorowy, raczej taki bezsmakowy, bo kiedyś robiłam jakiś ziołowy i była masakra...
Wszystko ładnie wymieszamy, powinno być koloru koncentratu
Smacznego
Można to z kartofelkami jeść, lub z frytkami, lub z bułą
Można śmiało nałożyć do pojemnika z lodów i zamrozić, by było
na inny dzień
anulkac
Wysłany: Wto 23:23, 09 Lis 2010
Temat postu: Dania główne
BOEUF STROGANOFF
-1/2 kg wołowiny bez kości
- 1/2 kg pieczarek
-duża cebula
-4 korniszony
- szklanka śmietany
-2 łyżki koncentratu pomidorowego (najlepszy Pudliszki)
- szklanka bulionu - może być z kostki
-sól
-pieprz
-łyżka mąki
-olej do smażenia
Mięso umyć, wyuszyć, pokroić w cienkie paski, oprószyć pieprzem. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i udusić do miękkości. Kiedy będzie miękkie, odparować. Przyprawić. Pieczarki pokroić w cienkie plastry i udusić na oleju. Dodać do garnka z mięsem. Cebulę obrać, i posiekać, dodać do gara z mięsem. Do tego korniszony pokrojone w drobną kratkę. Mąkę wymieszać z śmietaną, koncentratem i przestudzonym bulionem. Dokładnie wymieszać i dodać do mięsa. Wymieszać i zagotowac, uważac żeby się nie przypaoliło.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin