Autor Wiadomość
anulkac
PostWysłany: Pon 17:17, 16 Maj 2011    Temat postu:

Masa cukrowa/lukier plastyczny
Dziś chciałam się podzielić przepisem na masę cukrową. Masa jest idealna do obkładania tortu, oraz mniejszych ozdób.

składniki:

-3 płaskie łyżeczki żelatyny
-70 ml wody
-łyżeczka glukozy
-łyżezka gliceryny
-3 łyżeczki planty
-okolo 80 dag

żelatyne zalewamy woda i odstawiamy na około 5 minut. Następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej. Jak się juz rozpuści dodajemy glukoze i glicerynę - rozpuszczamy. Dodajemy plante. Odstawiamy wszystko i czekamy, aż trochę przestygnie.
Następnie dodajemy po trochu cukru pudru i mieszamy. Jak zacznie gęstnieć wyjmujemy papmke na stolnice i zagniatamy powoli z cukrem pudrem. Ważne, aby cukier dodawać stopniowo - do momentu, aż masa będzie dość plastyczna. Nie wolno dodac za dużo cukru, po zacznie sie kruszyć.
anulkac
PostWysłany: Wto 21:41, 22 Mar 2011    Temat postu:

Sałatka z bobem i makaronem

*składniki raczej na oko

bób
...
pomidory

szczypiorek /szalotka

makaron (dowolny)

wędzony boczek

sól, pieprz (do smaku)

oliwa z oliwek

ocet lub sok z cytryny



Makaron gotujemy al dente.

Bób wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy do miękkości (jakieś 20 – 30 min.). Następnie odcedzamy i gdy ostygnie – obieramy z łupinek.

Boczek kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na suchej patelni.

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy na kawałki. Siekamy szczypiorek /szalotkę.

Ocet / sok z cytryny mieszamy z oliwą z oliwek.

Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy do smaku. Polewamy sosem i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na jakieś 30 min
anulkac
PostWysłany: Czw 22:44, 17 Mar 2011    Temat postu:

Przepis Magdy Gessler:

Czas na przepis: część 1: dzisiaj proponuję Wam zapiekaną cukinię. Jedna cukinia przekrojona na pół wzdłuż, lekko wydrylowana, tak, żeby się zmieścił farsz. Do koziego twarożku - 2 łyżki, dodajemy posiekana masę cukinii (wydrążoną), pół ząbka czosnku, rozmaryn, troszeczkę białego pieprzu. Masę wkładamy na cukinię, potem posypujemy posiekanym pomidorem bez skórki...
część 2: Nas koniec ucieramy 1 żółtko z łyżką świeżo tartego parmezanu i łyżką oliwy z oliwek. Solimy grubą solą i do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut. Cukinia powinna być al dente. Pycha! Smile Danie to możecie zjeść w moim "Zielniku"
anulkac
PostWysłany: Wto 16:17, 12 Paź 2010    Temat postu:

SAŁATKA CHIŃSKA

2 zupki chińskie a konkretnie chodzi o sam makaron Smile
1 mała kapusta pekińska
1 czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
majonez Smile
2 piersi z kurczaka
Wszystkie skladniki drobno pokroic. Dodac sparzony makaron Smile
Wszystko przyprawic wedlug gustu Smile

SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM

1 szklanka makaronu ryżowego
2 zielone ogórki - zetrzeć na tarce
1 puszka kukurydzy
majonez
przyprawy do smaku...
Wszystko mieszamy Smile



kurczak po włosku
"potrzebujemy piersi kurczaka lub po prostu cos z kurczaka ,ktore smazymy uprzednio przyprawiajac(mieszanka do drobiu) sola etc koniecznie na zloto.wkladamy do brytwanki naoliwionej.dookola ukladamy pokrojone w kostkê i obrane ze skory pomidory(troche posolic),do tego czosnek w plasterkach(bez oszczedzania) i pocwiartowana czerwona cebule lub szalote....przyprawiamy koniecznie swiezym i posiekanym rozmarynem(nie za duzo) i tymiankiem(moze byc wiecej) ,na wierzchu ukladamy czarne oliwki bez pestek (w polowki pokrojone)-trzeba uwazac,nie trzeba ich jesc ale nadaja calosci charakterystycznego smaku.kladziemy po galazce rozmarynu i tymianku-calosc zalewamy bulionem....i do piekarnika w 200-220 stopniach na pol godzinki...........pycha

kto chce moze dodac papryczke lub dwie chili-dla ostrosci,ale nie jest obowiazkowe

smacznego aha mozna podawac z chlebem lub pieczonymi ziemniakami Smile"

RYBKA PO JAPOŃSKU


1 kg mintaja

CIASTO:
2 szkl. mąki
2 jaja
2 łyżeczki wegety
1 szkl. wody

FARSZ:
4 duże cebule
1 słoik papryki konserwowej
1 słoik ogórków kosnserwowych

ZALEWA:
2 szkl. wody
1/2 szkl. oliwy
3 łyżki cukru
4 łyżki keczupu
2 łyżki koncentratu pomidorowego

Rybę pokroić na mniejsze kawałki, posypać wegetą. Przygotować ciasto ze składników (wychodzi takie jak na nalesniki). Rybę obtoczyć w cieście i usmażyć. Odtawić do wystygnięcia.

Warzywa wyjąć ze słoików, aby troszkę odciekły z zalewy. Cebulę pokroić w drobną kostkę, ogórki i paprykę także. Wymieszać razem.

Ze składników przygotować zalewę. Do garnuszka wlać wodę, podgrzać, dodać cukier żeby sie rozpuścił. Wlać oliwę, dodać keczup i koncentrat, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze zagotować.

Rybę układać na dość głębokim półmisku, na przemian z marynowanymi warzywami z cebulką. Zalewać gorącym sosem. Odtsawić do następnego dnia do ostygnięcia. Można na wierzchu posypać zieleniną - koperkiem albo pietruszką, wedle uznania."


Kurczak zapiekany w parmezanie


Składniki:

* 30 g pokruszonego białego pieczywa bez skórki (1 kromka białego chleba)
* 85 g drobno startego parmezanu
* 2 drobno posiekane dymki
* drobno starta skórka i sok z 1/2 cytryny
* 55 g stopionego masła
* sól morska (może być zwykła) i świeżo zmielony czarny pieprz
* 4 filety z piersi kurczaka bez skóry
* 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki

Sposób przygotowania:

* Nagrzać piekarnik.
* W malej misce wymieszać pokruszone pieczywo, parmezan, dymkę, skórkę cytryny, masło i przyprawy.
* Filety ułożyć w płytkim naczyniu żaroodpornym ( ja wysmarowałam foremkę olejem i dolną warstwę piersi posoliłam)
* Nałożyć równą warstwę na każdy filet, przyciskając widelcem, aby dokładnie pokryć masą mięso.
* Piec przez 20 minut w temp. 190 st..
* Po wyjęciu z piekarnika trzymać w cieple.
* Sok z cytryny i pietruszkę wymieszać z sosem pozostałym w naczyniu i polać nim kurczaka.
* Od razu podawać.


Wykwintna salatka z prazonymi ziarenkami


-opakowanie mix roznych salat
-pomidorki koktajlowe lub zwykle
-pol ogorka zielonego
-papryka roznokolorowa
-cebula
-mozarella
-avocado
-cytryna
-swieza bazylia
-pestki dyni, slonecznika i sezam
-oliwa z oliwek
-sol i pieprz

Wszystkie warzywa pokroic i wymieszac, dodac mozarelle i avocado, zakwasic sokiem z cytryny, dodac oliwe i przyprawy
Ziarenka prazyc krociutko na patelni razem,bez tlyszczu(uzywac pokrywy bo lubia pstrykac) dodac gorace, lekko przybrazowione do salatki ,wymieszac i podawac!
Salatke najlepiej przygotowac bezposrednio przed podaniem!!!!!


sałatka z paluszków krabowych


1 makaron ryżowy
1 opakowanie paluszków krabowych mrożonych (może być małe)
1 pucha kukurydzy
por
majonez
sól, pieprz

1/2 paczki makaronu robimy w/g przepisu na opakowaniu czyli trzymamy w gotowanej wodzie 3 min. i jak ostygnie to do michy, odmrażamy odmrażamy i kroimy paluszki krabowe w kostkę lub paseczki, wrzucamy kukurydzę i kroimy pora w talarki cienkie a pora w/g uznania kto lubi ostre to wiecej ( ja pokroiłam takiego nie za grubego do zielonego czyli tylko białe ) majonez, pieprz, sól do smaku i mięszamy super


- kurczak ( mogą być udka, skrzydełka)
- 15 dag wędzonego boczku
- 1-2 łyżki oleju
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 duże ząbki czosnku
- pół łyżeczki tymianku
- łyżka sosu sojowego
- 8 małych cebulek (może być zwykła cebula)
- 20 dag pieczarek
- ½ szklanki wody
- pieprz, sól


Jak przyrządzić?
Na patelni rozgrzać pół łyżki oleju, dodać pokrojony w kostkę boczek, smażyć kilka minut aż tłuszcz się wytopi, przełożyć łyżką cedzakową do garnka. Na patelnię włożyć porcje kurczaka i smażyć z obu stron do zrumienienia (jeśli potrzeba, dodać trochę oleju). Przełożyć porcje do garnka, dodać wino i pół szklanki wody, koncentrat pomidorowy, sos sojowy oraz przyprawy. Zagotować, postawić na płytkę i dusić na małym ogniu 30 minut. Cebulki i czosnek obrać, czosnek posiekać, pieczarki umyć i przekroić na ćwiartki. Na patelni podgrzać pozostały tłuszcz, krótko obsmażyć cebulki wraz z czosnkiem, przełożyć do garnka. Na patelni usmażyć pieczarki, dodać do mięsa. Potrawę zamieszać i dusić 10 minut.

Jak podawać?
Podawać z ryżem. Znajomi podają również z ziemniakami.

Uwagi:
Jeśli ktoś lubi dużo sosu radzę zrobić go z 2 porcji.
Potrawę można po wystudzeniu zamrażać.
Czas przechowywania 2 miesiące
anulkac
PostWysłany: Wto 16:15, 12 Paź 2010    Temat postu:

PIZZA Z PATELNI
9 lyzek maki pszennej
2 lyzki maki ziemniaczanej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
3 jajka
1 szkl. wody letniej przegotowanej
20 dkg drobno posiekanej wedlinki
1 marchew starkowana na grubych oczkach
15 dkg sera zoltego
1 cebula pokrojona w kostke mozna ja podsmazyc
pieczarki
natka pietruszki
troche papryki w proszku lub swiezej

wszystko razem wymieszac i smazyc jak placki ziemniaczane Smile

tarkuje pyry na grubych oczkach takich jak ser czesto sie tarkuje na takie paseczki i cebulke tez na tych oczkach Smile
daje vegety jajko make i mieszam Cool
no i dorzucam kukurydze, wedlinke drobno pokrojona, papryke co znajde w lodowce Laughing
no i smaze na patelni Laughing
anulkac
PostWysłany: Wto 16:14, 12 Paź 2010    Temat postu:

GRZYBKI W POMIDORACH

Durszlak grzybów
pół kg cebuli
słoiczek koncentratu pomidorowego
5 łyżek octu
4 łyżki cukru
sól, pieprz do smaku


Grzybki czyścimy kroimy w kostkę (taka większą), gotujemy w osolonej wodzie. Cedzimy na durszlaku.
Cebule kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju, dodajemy koncentrat, ocet, cukier.
Dodajemy do tego grzybki dosalamy i dopieprzamy do smaku, chwile jeszcze smażymy aż składniki sie połączą.
Można dodać troszkę więcej octu - to według uznania.

Grzybki wkładamy do słoików i pasteryzujemy 20minut.


Bardzo dobre na zimno a jeszcze smaczniejsze na ciepło. Może również być bazą na wierzch pizzy.
Do zimnych dodajemy później np śledzie i mamy pysznego śledzia po kaszubsku. Na Święta idealne! Smile
Albo na patelnię jeszcze np żółtą paprykę, do słoików i mamy leczo na zimę! Tylko dodać kiełbaskę!



Naleśniki po meksykańsku

Smażymy naleśniki z rzadkiego ciasta - ja robię z takiej konsystencji jak rzadki jogurt do picia. Dzięki temu naleśniki są cieniutkie. Smażymy je dość jasne.Potrzebujemy jakieś 10 szt. o średnicy foremki do zapiekania ( w przeciwnym wypadku trzeba sztukować..)
( NIE DODAJEMY DO CIASTA CUKRU, DODAJEMY SÓL, MOŻNA JAKIEŚ ZIOŁA NP PROWANSALSKIE I CIUT PAPRYKI, ALE JEŚLI ROBICIE CZĘŚĆ NA NP. SŁODKO NA DESER/ KOLACJę KIEDYS INDZIEJ LEPIEJ ZROBIĆ UNIWERSALNE)

Sos
Uproszczony
1. Opakowanie sosu meksykańskiego w słoiczku
2. Mrożonka warzyw z fasolą i kukurydzą
3. Mięso mielone tudzież inna wieprzowinka w drobnych kawałkach ( np. gulaszowe wieprzowe, ewentualnie drób też może być w ostateczności)
4. przecier pomidorowy łyżka lub dwie
5. szklanka wody
6. pół " rosołku"
7. 2 ząbki czosnku przeciśniętego
8. przyprawy do smaku : słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, sól, cukier ( ważne, dodaje smaku sosom pomidorowym -dodajemy ok 1 płaską łyżeczkę)
9. duuużo startego żółtego sera( ok 30 dag.) - może być jeszcze więcej..

Robimy sos
Męsko mielone ( lub inne) obsmażamy przyprawione na patelni ( lubię grill pikantny kamisa)
do niego dodajemy mrożonkę warzywna i też obsmażamy,
Do tego dodajemy sos meksykański, przecier, wodę, rosołki i co tam jeszcze z wyjątkiem sera
Wszystko mieszamy, ma być gęste ale z sosem.
Sprawdzamy smak sosu, ma być dobry, pikantny i trudno nam przestać oblizywać łyżkę ..

Usmażony naleśnik kładziemy do wysmarowanej tłuszczem ( lub nie, jak nie trzeba) foremki
Na to łycha sosu , rozsmarowujemy, na to trochę żółtego sera i powtórka, , naleśnik, sos, ser, naleśnik sos ser, kończymy serem..
Zapiekamy ok 30 minut w piekarniku na 180 stopniach, pochłaniamy i staramy się nie liczyć kalorii..
Mam nadzieje że będzie smakować Smile

Ps można zorbić wersję wegetariańską bez mięsa wówczas sera żółtego możemy dać jeszcze więcej i dla odmiany pokroić w grubszą kostkę.
anulkac
PostWysłany: Wto 16:12, 12 Paź 2010    Temat postu:

Pyszna sałatka colesław - zupełnie jak w kfc

Składniki Przepis
• 8 szklanek startej na grubych oczkach białej kapusty
• 1-2 startych na grubych oczkach marchwi
• 2 małe cebule
• 1/3 szklanki cukru pudru (moze być nico mniej)
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/8 łyżeczki pieprzu
• 1/2 szkl. majonezu (najlepszy winiary)
• 1/4 szkl. mleka (lub troche mniej jezeli majonez bedzie bardzo gęsty)
• 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego
• 2 łyzki soku z cytryny 1. Posiekaną kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski.
2. Dodać drobniutko posiekaną cebulkę.
3. Cukier wymieszać z pieprzem, solą, mlekiem, majonezem, octem i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitek konsystencji:)
4. polać warzywa i wszystko dokladnie wymieszać.
5. Gotową sałatkę włożyc do lodówki na conajmniej 2-3 godziny.Smile

SMACZNEGO!!! Sałatka jest naprawde pyyszna:))))
anulkac
PostWysłany: Wto 16:09, 12 Paź 2010    Temat postu:

BARDZO CZOSNKOWA SAŁATKA
Składniki Przepis
1. 30 DAG PIECZAREK
2. 5 LUB WIĘCEJ ZĄBKÓW (DUŻYCH) CZOSNKU
3. 2 PUSZKI CZERWONEJ FASOLI
4. NATKA PIETRUSZKI
5. MAJONEZ
6. SÓL
7. PIEPRZ PIECZARKI BLANSZUJEMY( JA WRZUCAM NA GOTUJĄCĄ WODE I GOYUJĘ MINUTKĘ ŻEBY ZMIĘKŁY) I WRZUCAMY NA DIRSZLAK ŻEBY OCIEKŁY. KIEDY OSTYGNĄ WRZUCAMY DO MISKI I DODAJEMY FASOLĘ, PRZECIŚNIĘTY PRZEZ PRASKĘ CZOSNEK( ALBO POKROJONY DROBNO) ORAZ GRUBO POKROJONĄ NATKĘ PIETRUSZKI. MIESZAMY DODAJEMY MAJONEZ ORAZ SÓL I PIEPRZ WEDŁUG UZNANIA.

UWAGA!!! SAŁATKA MUSI BYC NAPRAWDE MOCNO CZOSNKOWA DLATEGO NIRE BÓJMY SIE DAĆ CZOSNKU. AHA, PODANE PRPORCJE SA NA OKO! ILOŚĆ SKŁADNIKÓW JEST ZALEŻNA OD TEGO ILESAMI UWAŻAMY!!!


bardzo łatwa sałatka z tuńczyka

Składniki Przepis
2 puszki tuńczyka
6 jaj ugotowanych na twardo
25 dag żółtego sera
2 cebule średniej wielkości
majonez
sól,pieprz tuńczyka odsaczyć,jaja i ser zetrzec na tarce o grubych oczkach ,dodać pokrojoną cebule posolic i popieprzyc.Wymieszać dodac majonezu według uznania.
Ja używam tej sałatki jako pasty na kanapki.Jest pycha



Boska sałatka z fasoli sera i szynki

Składniki Przepis
25 dag sera żółtego

25 dag szynki

puszka fasoli czerwonej

5 jaj ugotowanych na twardo

4 ogórki kiszone

majonez

sól, pieprz Ser, szynkę, ogóreczki i jaja kroimy w grubą kostkę. Dodajemy fasolę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z majonezem.
sałatka jest przepyszna- jak mawiają znajomi NIEBO W




Bajerancka sałatka imieninowa


Składniki Przepis
Składniki:
1. mały kalafior
2. puszka kukurydzy
3. 3 ząbki czosnku
4. pół szklanki rodzynek
5. opakowanie sera feta (świetnie sprawdza się najtańszy z biedronki Wink )
6. mały kefir (ja używałam freskovity 330g) Przygotwanie:

Rodzynki krótko moczymy w goracej wodzie, odsączamy.
Surowy kalafior myjemy i kroimy na małe części.
Kukurydze odsączamy z zalewy i łączymy z kalafiorem i rodzynkami.
Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z kefirem, a nastepnie z innymi składnikami.
Na końcu kroimy fetę w kostkę i delikatnie mieszamy.
Sałatkę wstawiamy do lodówki żeby sie przegryzła.


Ta sałatka robiła furorę na imieninowej imprezie. Została szybko wciągnięta i domagali się więcej a tu brak Razz
Ostatnio zastanawiałam się nad dodaniem do tej sałatki posiekanych włoskich orzechów i ananasa.
Może też trochę majonezu .. ?
Inwencja twórcza jak najbardziej wskazana Wink



Ananasowa sałatka z kurczakiem

Składniki Przepis
0,5 kg piersi z kurczaka
1 puszka ananasa
1 słoik selera
10 dag orzechów
majonez Kurczaka upiecz. Pokrój w kosteczkę. Tak samo pokrój ananasa. Orzechy połam. Wszystko razem pomieszaj wraz z majonezem.

SMACZNEGO!!
anulkac
PostWysłany: Śro 21:04, 22 Wrz 2010    Temat postu:

Sałatka z wędzonym udkiem kurczaka.

- torebka ugotowanego ryżu,
- puszka kukurydzy,
- 1 wędzony udek z kurczaka,
- garść uprażonych nasion słonecznika,
- sól,
- majonez ilość jak kto lubi.


Obrać udek, pokroić w drobną kostkę, wrzucić do ryżu. Do tego słonecznik, kukurydza, sól i majonez.

Można też dodać pokrojoną natkę pietruszki.
anulkac
PostWysłany: Śro 20:52, 22 Wrz 2010    Temat postu:

OMLET

• 3 jajka
• pętko kabanosa
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• sól i pieprz do smaku
• pęczek szczypiorku
• 3 plasterki szynki
• kilka listków świeżych ziół (np. bazylii, tymianku)
• 10 dag żółtego sera
Jak to zrobić:
Zetrzyj ser na drobnej tarce. Pokrój szynkę w kosteczkę, a kabanosa na drobne kawałki. Rozgrzej oliwę na patelni. Sprawdź temperaturę, wrzucając na tłuszcz kilka kropel wody. Dodaj łyżkę masła. Kiedy masło będzie się pienić, wrzuć pokrojone mięso i smaż przez kilka minut.
Roztrzep jajka w miseczce. Posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i wsyp posiekany drobno szczypiorek. Dodaj starty ser, podsmażone, ciepłe mięso i dokładnie wymieszaj.
Wytrzyj patelnię, znów wlej oliwę, poczekaj, aż się rozgrzeje, rozpuść w niej masło. Na pieniące się masło wylej jajeczną miksturę i zacznij szybko mieszać. Kiedy omlet będzie prawie ścięty, podnieś patelnię, trzymaj lekko przechyloną i energicznie uderzaj w jej rączkę u nasady. Omlet powinien nabrać wrzecionowato-rogalowatego kształtu. Bezpośrednio z patelni zsuń go na talerz. Wysusz z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika i ozdób listkami świeżych ziół.
anulkac
PostWysłany: Śro 20:50, 22 Wrz 2010    Temat postu:

Kurczak KFC
Składniki: 1 kurczak, 1/2 l mleka, 1 ząbek czosnku, tymianek lub bazylia, sól, pieprz, 3/4 szklanki tartej bułki, papryka w proszku, 1 i 1/2 szklanki oleju,

Kurczaka sprawić, umyć, włożyć do miski, zalać mlekiem z dodatkiem czosnku, tymianku i soli, odstawić na kilka godzin. Tartą bułkę, sól, pieprz i paprykę wsypać do foliowej torebki. Olej mocno podgrzać na patelni z pokrywą. Kurczaka odsączyć, podzielić na porcje, wkładać każdy do torebki z tartą bułką, wstrząsnąć kilka razy. Kłaść na gorącym tłuszczu i smażyć ok. 8-10 min, obrócić i nadal smażyć przez ok.12 min. Podawać z frytkami.


Leczo dla cukrzyka
Składniki (dla dwóch osób): 2 papryki, 2 pomidory, 2 małe cebulki, 10 dag wołowiny, 1 łyżka oleju, przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, oregano.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę wydrążyć z nasion, przekroić na cztery i pokroić w cienkie paski. Wołowinę opłukać i pokroić w drobną kostkę. Olej rozgrzać w rondelku, dorzucić cebulę i wołowinę. Dusić do zeszklenia się cebuli. Dodać pozostałe składniki i dusić ok. 0,5 godziny na wolnym ogniu. Przyprawy dodać do smaku.


Potrawka wołowa
Składniki (dla dwóch osób): 30 dag wołowiny bez kości, 1/2 małej marchewki, 1/2 łyżeczki masła, 1/2 małej pietruszki, 1/4 małego selera, 1/4 małego pora, łyżeczka mąki, przyprawy: pieprz, sól.

Mięso i jarzyny ugotować w małej ilości wody, odcedzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przełożyć do rondla, dodać masło, mąkę, 3-4 łyżki wywaru i pieprz. Podgrzewać mieszając, aż składniki się połączą. Podawać z ziemniakami.
sałatę drobno pokrojoną (ja zawsze kroję),
pomidory różne kolory pokrojone w półplaserki albo nawet byle jak Smile)),
cebulkę pokrojoną w krążki lub półkrążki,
ogórek zielony w plasterkach,
paprykę pokrojoną w paski,
ser feta pokrojony w kostkę,
kapary,
oliwki czarne i zielone - jakie wolisz,
oregano - może byś świeże, ale ja wolę suszone,
oliwa z oliwek (extra vergine).


Sałatka grecka
6 pomidorów, 1 świeży ogórek, 3 dymki, 24 czarne oliwki, 30 dkg sera typu feta. Sos: 4-5 łyżek oliwy z oliwek, sok z jednej cytryny, sól, pieprz.

Pomidory pokroić w cząstki, ser w kostki, a ogórek i dymkę w cienkie talarki. Wszystkie składniki wyłożyć do głębokiej salaterki. Składniki sosu dobrze wymieszać. Polać sałatkę i podawać natychmiast.

Sałatka grecka 5
3 duże pomidory,
1 ogórek 'waz' lub 3 małe,
2 cebule,
1-2 zielone papryki,
garść oliwek, najlepiej tych dużych z rodzaju "kalamata olives", a jeśli nie to mogą być z marynaty, byle czarne;
sól, pieprz do smaku,
sok z 1 cytryny,
5 łyżek oliwy,
20dkg sera owczego "feta" lub bryndzy,
oregano.

wykonanie
Pomidory pokroić w ósemki, ogórki w polkrazki, cebule i papryki w krążki. Dodać oliwki, przyprawić Soła i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny, oliwa i wymieszać. Na wierzchu ułożyć ser feta pokrojony w plastry i posypać oregano.

Można
posypać obficie natka pietruszki. Zwykle tak robię, jeśli w sałatce ogórek sąsiaduje z pomidorem. Można również dodać 1-2 żabki czosnku pokrojonego na cienkie plasterki.
Smacznego!

Ja robię trochę inaczej: z oliwki, soku z cytryny, żabka czosnku (utartego) i reszty przypraw do smaku robię cos w rodzaju winegret (nie wiem jak się toto dokładnie pisze) i dopiero tym sosem polewam warzywka.

Sałatka indyjska
100 g. długoziarnistego ryżu,
100 g. czerwonej fasoli z puszki,
mała cebula,
kostka rosołowa,
strąk czerwonej papryki (świeżej lub konserwowej ),
50 g. kukurydzy z puszki,
pomarańcza,
łyżka soku cytrynowego,
natka,
3 łyżki oliwy,
sól,
pieprz.

Ryż opłukać i ugotować na sypko w dużej ilości wody z
dodatkiem kostki rosołowej. Odcedzić. Dokładnie wystudzić.
Fasolę i kukurydzę wyjąć z puszki, opłukać i osączyć.
Paprykę pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w
plasterki. Pomarańczę obrać i pokroić na cząstki.
Sok cytrynowy doprawić solą i pieprzem. Stopniowo
dolewać oliwę cały czas ucierając.
Do zimnego ryżu dodać wszystkie składniki, polać sosem
i delikatnie wymieszać. Ewentualnie dosolić do smaku.
Natkę drobno posiekać. Przed podaniem posypać nią
sałatkę.
anulkac
PostWysłany: Śro 20:48, 22 Wrz 2010    Temat postu:

Sałatka grecka
Składniki: ogórek, 2-3 pomidory, cebula, zielona papryka, 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego, 1/2 łyżeczki soli, pieprz, oliwki z puszki, ser feta.

Ogórek umyć, nie obierać, pokroić w kostkę. Umyte, osuszone i również nie obrane pomidory pokroić w ósemki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Paprykę oczyścić z pestek, pociąć na paski. Ser pokroić w kostkę. Ocet utrzeć z solą i pieprzem. Dodać oliwę, wymieszać. Warzywa ułożyć w salaterce, posypać oliwkami i serem. Zalać sosem i wymieszać tuż przed podaniem. Grecki owczy ser feta można zastąpić słonym białym twarogiem.


Pyszna sałatka
Składniki: 20 dag szynki, 20 dag żółtego sera, puszka kukurydzy, puszka ananasów, majonez.

Szynkę, ser i ananasa pokroić w kostkę, dodać kukurydzę i całość wymieszać z majonezem. Nie trzeba doprawiać, bo i bez tego jest pyszna. Smacznego.


Sałatka z ananasa
Składniki: 1 puszka ananasa, 1 główka czosnku (dla mniej odważnych 0,5), 20-30 dkg żółtego sera, majonez (2-4 łyżki).

Ananasa pokroić w dość drobną kostkę, ser żółty zetrzeć na grubej tarce, czosnek zmiażdżyć. Wszystkie powyższe składniki połączyć i dodać majonez.



Sałatka z kurczaka i kukurydzy
Składniki: puszka kukurydzy konserwowej, kawałek wędzonego kurczaka, majonez, śmietana, sól, pieprz.

Pokroić kurczaka na małe kawałki, połączyć z kukurydzą. Przygotować sos z majonezu śmietany z dodatkiem soli i pieprzu. Wymieszać i przyprawić. Powinna się przegryźć przed podaniem.


Sałatka z porów
Składniki: 3 pory (40-50 dag), 12 czarnych oliwek bez pestek, pieprz i sól. Sos: 4 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny, cukier i sól.

Pory opłukać pod bieżącą wodą, odciąć korzenie oraz jedną trzecią zielonych liści. Następnie przepołowić pory wzdłuż i jeszcze raz dokładnie opłukać. Każdą połówkę przekroić wzdłuż. Pory włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu 3-4 min., następnie dokładnie osączyć na sitku i ułożyć na podłużnym półmisku. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i cukrem. Pory polać sosem i obficie posypać pieprzem. Sałatkę przybrać oliwkami i schłodzić w lodówce.


Surówka z pieczarek i jajka
Składniki: 3 jajka, 1/2 kg pieczarek, 2 cebule, majonez, sól, pieprz.

Jajka ugotować na twardo. Pieczarki sparzyć w kwaśnej i osolonej wodzie. Cebulę obrać, przekrajać na połówki. Wszystkie składniki pokrajać w grubą kostkę. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Zalać majonezem.
Gość
PostWysłany: Nie 18:47, 12 Wrz 2010    Temat postu:

Gabrysi sałatko-surówka

3-4 łyżki majonezu
troszkę śmietany 30 %
przyprawy: sól, troszkę pieprzu, troszkę kebabowej
dosłownie 2-3 plasterki cebuli posiekanej
1 nieduży ogórek
2-3 pomidory
kukurydza z puszki
kapusta pekińska, niedużo posiekanej
zołzik
PostWysłany: Pon 12:24, 26 Paź 2009    Temat postu: przekąski

Muffinki z serem:

Składniki :
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli

1 szklanka mleka
2 jajka
1/3 kostki masła ( rozpuszczonego)

1 średnia mozzarela,
trochę sera żółtego
kilka kawałków suszonego pomidora w oleju

Składniki suche mieszamy razem, mokre razem, sery kroimy na kosteczkę , pomidory drobno na kosteczkę. Wszystko na koniec mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 15-20 minut.

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group