Autor Wiadomość
ewlinka4
PostWysłany: Wto 9:37, 07 Lut 2012    Temat postu:

SMOTRUCH

3kg ziemniaków
1 jajko
2-3 łyżki stołowe mąki
sól pieprz do smaku
2 cebule
1/2 kg kiełbasy
ok 30 dkg boczku surowy lub wędzony
1 paczka smalcu


Ziemniaki ścieramy na tarcce,kiełbase boczek i cebule kroimy w kosteczkę,
wszystko wrzucamy do jednego naczynia dodajemy mąkę jajko i przyprawy.
Piekranik rozgrzewamy do 180 st, na dno blaszki układamy 3 - 4 plasterki smalcu.
Mase wylewamy na brytfane i na gore tez kladziemy kilka plasterkow smalcu.
Pieczemy ok 1 godziny.


Ja wszystko wrzucam do blendera -ziemniaki kielbase cebule ba nawet boczek hihihi:) wtedy robi sie to błyskawicznie:)
My jemy z kechupem czasem do piwka obowiązkowo:)

no i czasem to poprostu psrzatam lodówke z wędlin jakie są nie musi byc tyle kiełbasy. tanie i smakoiwte a do tego syte:)

Samczneg
anulkac
PostWysłany: Śro 22:03, 30 Mar 2011    Temat postu:

ZUPA Z DYNI



¼ średniej dyni

1-2 ząbki czosnku

1-2 cebule

kostka rosołowa, gałka muszkatołowa, imbir, czosnek, śmietana, kurkuma, prażone pestki dyni, lubczyk lub kolendra

Cebulę pokroić, zeszklić w garnku na odrobinie oliwy, dodać obraną i pokrojoną dynię, dolać wodę tak, żeby przykryła warzywo. Posolić, dodać kostkę rosołową.

Po ugotowaniu, rozgotowaniu, warzywa zmiksować, dodać tyle wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Można dodać mleko zamiast wody.

Zupę doprawić – solą, czosnkiem, świeżo startą gałką, imbirem i ziołami.

Można dodać nieco gęstej śmietany i gałązkę świeżych ziół do dekoracji.
anulkac
PostWysłany: Wto 21:38, 22 Mar 2011    Temat postu:

MAKARON Z PESTO



½ kg zielonego makaronu (lub zwykły)

Sos pesto: liście bazylii, pietruszka, 2 ząbki czosnku, 5 łyżek tartego parmezanu, garść migdałów, ½ szklanki oliwy



Wszystkie składniki sosu zmielić (zmiksować) dodając powoli oliwę, ciągle ucierając na gładką masę. Posolić ugotowany makaron (al dente!), odcedzić, polać sosem. Udekorować liśćmi bazylii i posypać migdałami.





Spaghetti pomidorowe

Makaron pełnoziarnisty (ilość wg uznania)

Puszka pomidorów w całości
...
Młoda cebulka

Ząbek czosnku

Świeże listki bazylii

Oliwa z oliwek

Kostka warzywna

Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, kurkuma, bazylia, oregano

w mojej wersji także kotlety sojowe



Makaron gotujemy al dente.

W tym samym czasie przygotowujemy sos.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Młodą cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i trzymamy do zeszklenia. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Zdejmujemy z gazu. Pomidory z puszki traktujemy blenderem Smile Dolewamy do cebuli z czosnkiem, ponownie stawiamy na gaz. Następnie dorzucamy kostkę warzywną i przyprawy wg uznania. Można dorzucić kotlety sojowe, pokrojone w paski lub tuńczyk z puszki (odcedzony i rozdrobniony). Gotujemy ok. 5 min.

Nakładamy makaron, sos i dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Gość
PostWysłany: Pią 20:29, 26 Lis 2010    Temat postu:

wow
SPOSTULA
PostWysłany: Wto 13:03, 23 Lis 2010    Temat postu:

Nainka chyba wypróbuję, bo brzmi smacznie SmileSmile

A ja podam przepis na naleśniki ze szpinakiem SmileSmile

Uwierzcie mi, że zawsze plułam szpinakiem, ale w tym wydaniu - uwielbiam SmileSmile

Naleśniki upiec jak zawsze - standartowo:)

Paczkę szpinaku mrożonego wrzucić na patelkę z odrobiną oleju.
Kilka ząbków czosnku przecisnąć przez praskę do czosnku - ja lubię dużo, bo wtedy ten smak szpinaku ginie.

Doprawić solą, pieprzem, odrobiną vegety.
Dusić kilka minut.

Naleśniki zawinąć w ruloniki ze szpinakiem w środku, włożyć do żaroodpornego naczynia, posypać dużą ilością startego sera. Wtawić do piekarnika aż do roztopienia sera.

Po wyjęciu można polać Ketchupem, jeśli ktoś lubi.

Do farszu można dodać jeszcze mięsko z piersi z kurczaka wcześniej pocięte w kosteczkę i podsmażone na patelce - to wersja dla smakoszy mięsa SmileSmileSmileSmile
bryśka
PostWysłany: Wto 21:09, 16 Lis 2010    Temat postu:

następnym razem będzie bez hihihi
Gość
PostWysłany: Wto 21:08, 16 Lis 2010    Temat postu:

ale bez śmietanki i mąki to też jest gęste, także nie trza...
bryśka
PostWysłany: Wto 21:04, 16 Lis 2010    Temat postu:

no to prawie mi się udało, z tym, ze ja bez groszku i dowaliłam mąki z odrobina śmietany, żeby było gęste jak sosik Cool
Gość
PostWysłany: Wto 20:11, 16 Lis 2010    Temat postu:

Potrawka Nainy Smile

Kg (albo pół kilo) mięsa mielonego
przecier pomidorowy
sól
przyprawy wg uznania
kukurydza
fasolka
groszek
margaryna

Do wysokiego garnka wrzucamy margarynę, na to wrzucamy mięso mielone, co jakiś czas mieszając, czekamy aż mięsko przestanie być czerwone Smile Solimy mięsko, co jakiś czas mieszając, tak się to dusi około 15 - 20 minut, mięsko jest miękknie, dodajemy przyprawy (ja daję pieprz, czosnek, maggi)
smakujemy (mmmm pyszne)
Jak już jest pyszne, to wrzucamy odcedzoną kukurydzę, fasolkę i na końcu groszek, następnie dajemy tam koncentrat pomidorowy, raczej taki bezsmakowy, bo kiedyś robiłam jakiś ziołowy i była masakra...
Wszystko ładnie wymieszamy, powinno być koloru koncentratu Smile
Smacznego Smile

Można to z kartofelkami jeść, lub z frytkami, lub z bułą Wink
Można śmiało nałożyć do pojemnika z lodów i zamrozić, by było
na inny dzień Smile
anulkac
PostWysłany: Wto 23:23, 09 Lis 2010    Temat postu: Dania główne

BOEUF STROGANOFF
-1/2 kg wołowiny bez kości
- 1/2 kg pieczarek
-duża cebula
-4 korniszony
- szklanka śmietany
-2 łyżki koncentratu pomidorowego (najlepszy Pudliszki)
- szklanka bulionu - może być z kostki
-sól
-pieprz
-łyżka mąki
-olej do smażenia


Mięso umyć, wyuszyć, pokroić w cienkie paski, oprószyć pieprzem. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i udusić do miękkości. Kiedy będzie miękkie, odparować. Przyprawić. Pieczarki pokroić w cienkie plastry i udusić na oleju. Dodać do garnka z mięsem. Cebulę obrać, i posiekać, dodać do gara z mięsem. Do tego korniszony pokrojone w drobną kratkę. Mąkę wymieszać z śmietaną, koncentratem i przestudzonym bulionem. Dokładnie wymieszać i dodać do mięsa. Wymieszać i zagotowac, uważac żeby się nie przypaoliło.

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group