Autor |
Wiadomość |
ewlinka4 |
Wysłany: Wto 9:37, 07 Lut 2012 Temat postu: |
|
SMOTRUCH
3kg ziemniaków
1 jajko
2-3 łyżki stołowe mąki
sól pieprz do smaku
2 cebule
1/2 kg kiełbasy
ok 30 dkg boczku surowy lub wędzony
1 paczka smalcu
Ziemniaki ścieramy na tarcce,kiełbase boczek i cebule kroimy w kosteczkę,
wszystko wrzucamy do jednego naczynia dodajemy mąkę jajko i przyprawy.
Piekranik rozgrzewamy do 180 st, na dno blaszki układamy 3 - 4 plasterki smalcu.
Mase wylewamy na brytfane i na gore tez kladziemy kilka plasterkow smalcu.
Pieczemy ok 1 godziny.
Ja wszystko wrzucam do blendera -ziemniaki kielbase cebule ba nawet boczek hihihi:) wtedy robi sie to błyskawicznie:)
My jemy z kechupem czasem do piwka obowiązkowo:)
no i czasem to poprostu psrzatam lodówke z wędlin jakie są nie musi byc tyle kiełbasy. tanie i smakoiwte a do tego syte:)
Samczneg |
|
 |
anulkac |
Wysłany: Śro 22:03, 30 Mar 2011 Temat postu: |
|
ZUPA Z DYNI
¼ średniej dyni
1-2 ząbki czosnku
1-2 cebule
kostka rosołowa, gałka muszkatołowa, imbir, czosnek, śmietana, kurkuma, prażone pestki dyni, lubczyk lub kolendra
Cebulę pokroić, zeszklić w garnku na odrobinie oliwy, dodać obraną i pokrojoną dynię, dolać wodę tak, żeby przykryła warzywo. Posolić, dodać kostkę rosołową.
Po ugotowaniu, rozgotowaniu, warzywa zmiksować, dodać tyle wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Można dodać mleko zamiast wody.
Zupę doprawić – solą, czosnkiem, świeżo startą gałką, imbirem i ziołami.
Można dodać nieco gęstej śmietany i gałązkę świeżych ziół do dekoracji. |
|
 |
anulkac |
Wysłany: Wto 21:38, 22 Mar 2011 Temat postu: |
|
MAKARON Z PESTO
½ kg zielonego makaronu (lub zwykły)
Sos pesto: liście bazylii, pietruszka, 2 ząbki czosnku, 5 łyżek tartego parmezanu, garść migdałów, ½ szklanki oliwy
Wszystkie składniki sosu zmielić (zmiksować) dodając powoli oliwę, ciągle ucierając na gładką masę. Posolić ugotowany makaron (al dente!), odcedzić, polać sosem. Udekorować liśćmi bazylii i posypać migdałami.
Spaghetti pomidorowe
Makaron pełnoziarnisty (ilość wg uznania)
Puszka pomidorów w całości
...
Młoda cebulka
Ząbek czosnku
Świeże listki bazylii
Oliwa z oliwek
Kostka warzywna
Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, kurkuma, bazylia, oregano
w mojej wersji także kotlety sojowe
Makaron gotujemy al dente.
W tym samym czasie przygotowujemy sos.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Młodą cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i trzymamy do zeszklenia. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Zdejmujemy z gazu. Pomidory z puszki traktujemy blenderem Dolewamy do cebuli z czosnkiem, ponownie stawiamy na gaz. Następnie dorzucamy kostkę warzywną i przyprawy wg uznania. Można dorzucić kotlety sojowe, pokrojone w paski lub tuńczyk z puszki (odcedzony i rozdrobniony). Gotujemy ok. 5 min.
Nakładamy makaron, sos i dekorujemy listkami świeżej bazylii. |
|
 |
Gość |
Wysłany: Pią 20:29, 26 Lis 2010 Temat postu: |
|
wow |
|
 |
SPOSTULA |
Wysłany: Wto 13:03, 23 Lis 2010 Temat postu: |
|
Nainka chyba wypróbuję, bo brzmi smacznie 
A ja podam przepis na naleśniki ze szpinakiem 
Uwierzcie mi, że zawsze plułam szpinakiem, ale w tym wydaniu - uwielbiam 
Naleśniki upiec jak zawsze - standartowo:)
Paczkę szpinaku mrożonego wrzucić na patelkę z odrobiną oleju.
Kilka ząbków czosnku przecisnąć przez praskę do czosnku - ja lubię dużo, bo wtedy ten smak szpinaku ginie.
Doprawić solą, pieprzem, odrobiną vegety.
Dusić kilka minut.
Naleśniki zawinąć w ruloniki ze szpinakiem w środku, włożyć do żaroodpornego naczynia, posypać dużą ilością startego sera. Wtawić do piekarnika aż do roztopienia sera.
Po wyjęciu można polać Ketchupem, jeśli ktoś lubi.
Do farszu można dodać jeszcze mięsko z piersi z kurczaka wcześniej pocięte w kosteczkę i podsmażone na patelce - to wersja dla smakoszy mięsa     |
|
 |
bryśka |
Wysłany: Wto 21:09, 16 Lis 2010 Temat postu: |
|
następnym razem będzie bez hihihi |
|
 |
Gość |
Wysłany: Wto 21:08, 16 Lis 2010 Temat postu: |
|
ale bez śmietanki i mąki to też jest gęste, także nie trza... |
|
 |
bryśka |
Wysłany: Wto 21:04, 16 Lis 2010 Temat postu: |
|
no to prawie mi się udało, z tym, ze ja bez groszku i dowaliłam mąki z odrobina śmietany, żeby było gęste jak sosik  |
|
 |
Gość |
Wysłany: Wto 20:11, 16 Lis 2010 Temat postu: |
|
Potrawka Nainy
Kg (albo pół kilo) mięsa mielonego
przecier pomidorowy
sól
przyprawy wg uznania
kukurydza
fasolka
groszek
margaryna
Do wysokiego garnka wrzucamy margarynę, na to wrzucamy mięso mielone, co jakiś czas mieszając, czekamy aż mięsko przestanie być czerwone Solimy mięsko, co jakiś czas mieszając, tak się to dusi około 15 - 20 minut, mięsko jest miękknie, dodajemy przyprawy (ja daję pieprz, czosnek, maggi)
smakujemy (mmmm pyszne)
Jak już jest pyszne, to wrzucamy odcedzoną kukurydzę, fasolkę i na końcu groszek, następnie dajemy tam koncentrat pomidorowy, raczej taki bezsmakowy, bo kiedyś robiłam jakiś ziołowy i była masakra...
Wszystko ładnie wymieszamy, powinno być koloru koncentratu
Smacznego
Można to z kartofelkami jeść, lub z frytkami, lub z bułą
Można śmiało nałożyć do pojemnika z lodów i zamrozić, by było
na inny dzień  |
|
 |
anulkac |
Wysłany: Wto 23:23, 09 Lis 2010 Temat postu: Dania główne |
|
BOEUF STROGANOFF
-1/2 kg wołowiny bez kości
- 1/2 kg pieczarek
-duża cebula
-4 korniszony
- szklanka śmietany
-2 łyżki koncentratu pomidorowego (najlepszy Pudliszki)
- szklanka bulionu - może być z kostki
-sól
-pieprz
-łyżka mąki
-olej do smażenia
Mięso umyć, wyuszyć, pokroić w cienkie paski, oprószyć pieprzem. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i udusić do miękkości. Kiedy będzie miękkie, odparować. Przyprawić. Pieczarki pokroić w cienkie plastry i udusić na oleju. Dodać do garnka z mięsem. Cebulę obrać, i posiekać, dodać do gara z mięsem. Do tego korniszony pokrojone w drobną kratkę. Mąkę wymieszać z śmietaną, koncentratem i przestudzonym bulionem. Dokładnie wymieszać i dodać do mięsa. Wymieszać i zagotowac, uważac żeby się nie przypaoliło. |
|
 |