 |
www.babole.fora.pl babskie pogaduchy
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zołzik
Buzia mi się nie zamyka ;)
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 3335
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/10 Skąd: Dabrowa Górnicza
|
Wysłany: Pon 12:23, 26 Paź 2009 Temat postu: slodkosci |
|
|
Waniliowe muffinki z dżemem lub czekoladą ( ja zrobiłam pół na pół ):
Przepis na około 12 sztuk:
2,5 szkalnki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
2 jajka
3/4 szklanki cukru ( ja wziełam nawet troszkę mniej - ale wiadomo jak to lubi Wink )
1/2 szkalnki oleju
1 szkalnka mleka
kilka kropel olejku waniliowego
"wkład"
dżem ( ja miałam malinowy)
krem czekoladowy
Mąkę, proszek, sól wymieszać w misce. Oddzielnie jajka + cukier ( ja trochę ubijam mikserem) potem olej, mleko i kilka kropel olejku waniliowego ... wszystko wymieszać.
Całość dodajemy do mąki...wymieszać tylko tyle aby sie wszystko połączyło.
Wkladamy do foremek po łyżce ciasta następnie po małej łyżeczce dżemu /czekolady kładziemy na środek ciasta uzupełniamy następnie ciastem tak to 3/4 wysokości foremek.
Piekarnik nagrzany do 180 stopni na około 30 minut. Po wyjęciu z
piekarnika wyjąć z formy po 5 minutach. SMACZNEGO
jak zrobie i bede miec zdjecie to wkleje
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zołzik
Buzia mi się nie zamyka ;)
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 3335
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/10 Skąd: Dabrowa Górnicza
|
Wysłany: Pon 12:26, 26 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Koperty:
25dkg mąki
25dkg sera białego
25dkg margaryny
1 łyżka proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego
powidła śliwkowe
Składniki ciasta zagnieść, rozwałkować na grubość 3mm, kroić kwadraty, w środek kłaść około łyżeczki powideł i zlepiać przeciwległe rogi. Piec na papierze pergaminowym w temp. 180'C około 15 min + 5 min termoobieg. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem. Smacznego! Smile
Ciastka są pyszne, tanie i expresowo szybkie - godzina roboty z myciem i pieczeniem Laughing Z jednej porcji wychodzi około 30-35 ciastek (dwie duże formy z pieca). Uwaga by nie kłaść ich zbyt blisko, bo trochę rosną, no i ważne aby dobrze zagnieść ciasto, tak aby przy zlepianiu nie pękało.
_________________
przepis wyprubowany i pyszne
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Nie 18:38, 12 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Rafaello BEZ PIECZENIA
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Nie 18:39, 12 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
ciasteczka z kleiku ryżowego
- 1 szklanka cukru
- 3 żółtka
- 1 k. margaryny
wszystko to razem ze sobą ucierać
dodać pianę z białek
dodać paczkę kleiku ryżowego
można dodać kokos, można dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
na blachę nakładać łyżeczką, piec na złoty kolor takie ciasteczka
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Nie 18:41, 12 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
ciasto z serkiem mascarpone
najpierw robimy murzynek
1 margaryna
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
5 łyżek wody
wszystko smażyć na jednolitą masę, przestudzić, dodać 3 żółtka,
odlać filiżankę na polewę, do reszty dodać 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką
proszku do pieczenia i 3 ubite białka, delikatnie wymieszać, piec 40minut
w 180stopniach.
następnie robimy krem
1 tabliczkę gorzkiej czekolady połam na kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź, wymieszaj z serkiem mascarpone.
Ubij 20ml 30%-owej śmietany, dodaj łyżkę cukru pudru, delikatnie wymieszaj z czekoladowym maskarpone
Ciasto po upieczeniu przepołowić, najlepiej nitką, albo normalnie nożem na dwa blaty
Kremem posmarować jeden blat, na wierzch położyć drugi blat, wylać na niego polewę na ciasto, posypać kokosem, odstawić w chłodne miejsce...
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Nie 18:41, 12 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Ciasto Halina
15 dag maku
15 dag kokosu
15 dag cukru
6 białek
Białka ubić na sztywno dodać potem cukier,
dodać suchy mak i kokos delikatnie wymieszać.
Upiec na w blasze na papierze 170 stopni ok. 40 minut.
Po upieczeniu ostrożnie odkleić od papieru.
Krem
pół k. masła
pół k. margaryny
2 budynie waniliowe (ugotować w połowie mleka)
2 łyżki cukru
3 żółtka
Najpierw ugotować i troszkę ostudzić budyń, dodać margarynę, masło, cukier i żółtka i rozmieszać.
Krem wyłożyć na ostudzone ciasto.
Na krem układamy herbatniki (coś ala petitki) obtaczając je w wódce czystej. Wychodzi około 2,5 paczki herbatników.
Na herbatniki robimy polewę czekoladową. Polewę można zrobić tak:
1/4 a nawet mniej margaryny, 2 łyżki mleka, 4 łyżki kakao 2 łyżki cukru.
Oblewamy herbatniki, posypujemy kokosem i ciasto gotowe, najlepiej przetrzymywać je w lodówce.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
anulkac
Buzia mi się nie zamyka ;)
Dołączył: 07 Lis 2007
Posty: 1837
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/10 Skąd: Bytom Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 16:13, 12 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
MUFINKI Z CZEKOLADĄ
Składniki Przepis
2,5 SZKLANKI MĄKI
1,5 SZKLANKI MLEKA
0,5 SZKLANKI CUKRU
3/4 KOSTKI MASŁA
2 JAJKA
2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
OLEJ
2 TABLICZKI CZEKOLADY - TU DOWOLNOŚĆ SMAKÓW
NP. DWIE MLECZNE CZEKOLADY, ALBO DWIE BIAŁE.
PRZEPIS JEST NA 12 ŚREDNICH MUFINEK Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.
Smarujemy foremkę olejem.
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i pokruszoną drobno czekoladę mieszamy razem w jednym naczyniu.
W drugim naczyniu mieszamy jajka z mlekiem.
Masło rozpuszczamy w rondelku.
Po rozpuszczeniu masła wlewamy je równocześnie z masą jajeczno - mleczną do miski z sypkimi produktami i mieszamy energicznie metalową łyżką.
Wypełniamy foremki. Piec ok. 25 min. lub sprawdzać patyczkiem.
Wierzch według uznania można posypać płatkami migdałowymi lub kokosem.
Ja ostatnio zrobiłam mufinki z czekoladą biało - czarną i były wspaniałe miały lekko kawowy posmak.
Gorąco polecam.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
anulkac
Buzia mi się nie zamyka ;)
Dołączył: 07 Lis 2007
Posty: 1837
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/10 Skąd: Bytom Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 16:16, 12 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
Szarlotka sypana
Składniki
szklanka mąki
szklanka cukru
szklanka kaszy manny
łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
cynamon
ok. 1,5 kg jabłek (może być troszkę mniej, ale szarlotka wychodzi pyszna, jeśli jabłek jest więcej niż kilogram)
200 gram masła albo margaryny
Cukier, mąkę, kaszę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Podzielić na trzy części.
Średniej wielkości tortownicę wysmarować masłem, posypać kaszą manną albo bułką tartą. Rozłożyć na dnie jedną część sypkich składników, na to 1/2 startych jabłek posypanych warstewką cynamonu, potem warstwę sypkiego, znowu jabłka z cynamonem i trzecią część sypkiego.
Wierzch szarlotki równomiernie przykryć cienkimi plasterkami albo wiórkami masła, tak żeby nie prześwitywała mąka z kaszą manną.
Wstawić do piekarnika na około 45 minut i piec do zrumienienia w mniej więcej 180-200 stopniach (w piekarniku elektrycznym w tej niższej temperaturze).
Ja robię ciacho, jabłka, ciacho. Pychota!
A tu inny też pyszny.
Jaja (4 na blachę) zważyć. Tyle ile ważą jaja dodać cukru, mąki i margaryny (ja daję kostkę) + 1,5-2 łyżeczki proszku do pieczenia.
To wszystko wymieszać, wylać na blachę. Na wierzch układać pokrojone jabłka, można posypać cynamonem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
anulkac
Buzia mi się nie zamyka ;)
Dołączył: 07 Lis 2007
Posty: 1837
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/10 Skąd: Bytom Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:16, 29 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
Kruchy placek z owocami i pianką
Składniki
*
60 dag mąki
*
30 dag tłuszczu
*
20 dag cukru
*
6 żółtek
*
2 łyżeczki proszku do pieczenia
*
1,5 łyżeczki kakao
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na trzy części. Do jednej dodać kakao i zagnieść. Jedną jasną część ciasta włożyć na 20 minut do zamrażarki.
Dodatki
*
dżem owocowy
*
owoce
Piana
*
6 białek
*
szklanka cukru
*
1 kisiel
Wykonanie
Pierwszą część ciasta rozwałkować na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę (24x42cm) i pokryć warstwą dżemu. Na dżem kłaść poskubane ciasto kakaowe, a na nie wyłożyć owoce. Ubić pianę, dodawać stopniowo cukier na koniec wsypać suchy kisiel - zamieszać. Wyłożyć pianę na owoce. Na wierzch piany zetrzeć na tarce o grubych oczkach trzecią część ciasta z zamrażarki. Piec około 60 minut w temperaturze 160 stopni.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
anulkac
Buzia mi się nie zamyka ;)
Dołączył: 07 Lis 2007
Posty: 1837
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/10 Skąd: Bytom Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 21:39, 22 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Tort migdałowo-kokosowy z morelowym dżemem
6 jajek
150 ml śmietany kremówki
15 dag cukru
...23 dag cukru pudru
13 dag mielonych migdałów
10 dag mielonych orzechów włoskich
2 dag płatków migdałowych
10 dag masła
marmolada / dżem morelowa/y
Śmietanę gotujemy z cukrem, następnie zdejmujemy z ognia. Ucieramy żółtka. Nie przerywając mieszania, podgrzewamy masę na małym do zgęstnienia. Następnie zdejmujemy z ognia i odkładamy do ostygnięcia. Białka ubijamy z cukrem pudrem i łączymy ze zmielonymi migdałami i orzechami. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną pergaminem. Równo rozsmarowujemy i pieczemy w temp. 175°Cprzez 25 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy mikserem, dodając po łyżce zimnego kremu z żółtek. Następnie rozcinamy ciasto na pół. Można je skropić (wrzątek, rum, sok z cytryny). Smarujemy dżemem / marmoladą i nakładamy drugą połówkę. Na to rozsmarowujemy krem i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Do lodówki do przegryzienia się i gotowe
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
anulkac
Buzia mi się nie zamyka ;)
Dołączył: 07 Lis 2007
Posty: 1837
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/10 Skąd: Bytom Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 21:41, 22 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Owocowy Rafaello
4 jajka
1 szkl cukru
...
¾ szkl mąki pszennej
¼ szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
½ cytryny, sok
rum
przegotowana woda
słoiczek dżemu porzeczkowego lub wiśniowego (najlepiej żeby był kwaśny) – u mnie schodzi jakieś ¾ ale to już jak kto woli
150g białej czekolady
400 ml śmietany kremówki 36%
150g wiórek kokosowych
owoce do posypania ( u mnie – truskawki )
Pieczemy biszkopt.
Do miski wbijamy 4 jajka, najlepiej żeby były schłodzone. Wsypujemy szklankę cukru i miksujemy, stopniowo zwiększając obroty. Do momentu aż masa zwiększy objętość i zmieni kolor z żółtego na prawie że biały U mnie trwa to ok. 10 minut (tak, tak! potrzeba duuużo cierpliwości).
Następnie partiami dodajemy przesianą mąkę (pszenną i ziemniaczaną). Na koniec proszek do pieczenia.
Tortownicę (u mnie o średnicy 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170ºC i piec ok. 40 minut. Po tym czasie wyłączyć i pozostawić w piekarniku na jakieś 30 min. Następnie wyciągnąć biszkopt i poczekać, aż wystygnie.
Wystudzony kroimy na dwie części.
W szklance mieszamy pół soku z cytryny i na oko : rum i gorącą wodę (stosunkowo rumu powinno być mniej niż wody ). Następnie skrapiamy przekrojone płaty biszkoptu. Najlepiej poczekać chwilę żeby ciasto przesiąkło.
Masa: Na gotujący się z wodą garnek stawiamy metalową miskę. Łamiemy białą czekoladę i rozpuszczamy w tzw. kąpieli wodnej (ja dodaję trochę mleka lub śmietanki, żeby czekolada nie przywarła). Rozpuszczoną zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy kremówkę.
Do ubitej kremówki dodajemy ostudzoną(!) białą czekoladę (jeśli będzie za ciepła, śmietanka się zwarzy). Miksujemy na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy więcej niż 2/3 z naszych wiórek kokosowych
Przełożenie. Pierwszy blat smarujemy dżemem, nakładamy 2 blat. Wykładamy ½ masy i nakładamy 3 blat. Resztę masy rozsmarować po bokach i na wierzchu. Całość (i boki) posypać wiórkami kokosowymi, które pozostały. Wierzch posypać owocami (u mnie skrojone w plasterki truskawki ).
Można polać roztopioną czekoladą.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
anulkac
Buzia mi się nie zamyka ;)
Dołączył: 07 Lis 2007
Posty: 1837
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/10 Skąd: Bytom Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 21:42, 22 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Ciasto marchewkowe
*przepis z Finlandii, troszkę przeze mnie zmieniony
3 jajka
...
1 i ½ szklanki mąki pszennej (równie dobrze może być pszenna pełnoziarnista lub razowa – sprawdzone)
1 szklanka cukru
1 i ½ szklanki startej marchwi (lub nieco więcej)
½ szklanki oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Ja dorzucam jeszcze rodzynki i posiekane orzechy (po garści)
Schłodzone jajka miksujemy razem z cukrem na białą, puszystą masę (jak na biszkopta). U mnie trwa to do 7 minut.
Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Mieszamy.
Na koniec dodajemy startą marchew, olej i nasze dodatki Znów mieszamy.
Ciasto przelewamy do tortownicy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Pieczemy jakąś godzinkę w temperaturze 170-180 stopni.
Można podawać z cukrem pudrem, lukrem, polewą czekoladową, serkiem waniliowym, serkiem topionym – śmietankowym (wersja oryginalna z Finlandii) lub z twarożkiem.
Lukier (mój ulubiony)
cukier puder
sok z cytryny
rum
Składniki na oko Wszystko mieszamy tak, żeby powstała w miarę gęsta masa. Nie za bardzo lejąca się, ale też nie za sztywna. Lukier później zastygnie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
anulkac
Buzia mi się nie zamyka ;)
Dołączył: 07 Lis 2007
Posty: 1837
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/10 Skąd: Bytom Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 17:23, 16 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Masa maślana
Masa maślana słuzy głównie do obkładania tortu - obsmarowuje się nia juz przełożony tort po to, aby masa lukrowa miała czego się "trzymać". Masa nie powoduje rozpuszczania się lukru i odpowiednio wygładzona sprawia, że tort jest gładki. Masa maślana nie jest najlepsza w smaku - jest tłusta i ciężka - dlatego dobrze jest jej nakładać jak najmniej. Chociaż Anglicy używaja jej do przekładania tortu (!) oryginalne torty angielskie maja w środku własnie tą mase.
Je do podstawowego przepisu dokładam dodatkowy skadnik. W zależnosci od smaku całego tortu dodaje cos co bedzie pasowac, np.: jesli cały tort jest czekoladowy do masy dodaje płynna czekoladę, tort z truskawkami - do masy troche syropu truskawkowego, itp.
Przepis na masę maślaną:
-jedno dobre masło
-szklanka cukru podru
-jedna łyżka mleka
-dodatek smakowy - wedle uznania - i nie jest on konieczny
Wszystko ucieramy na gładką masę i obkladamy nia tort artystyczny
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
anulkac
Buzia mi się nie zamyka ;)
Dołączył: 07 Lis 2007
Posty: 1837
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/10 Skąd: Bytom Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 17:26, 16 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Masa cukrowa/lukier plastyczny
Dziś chciałam się podzielić przepisem na masę cukrową. Masa jest idealna do obkładania tortu, oraz mniejszych ozdób.
składniki:
-3 płaskie łyżeczki żelatyny
-70 ml wody
-łyżeczka glukozy
-łyżezka gliceryny
-3 łyżeczki planty
-okolo 80 dag
żelatyne zalewamy woda i odstawiamy na około 5 minut. Następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej. Jak się juz rozpuści dodajemy glukoze i glicerynę - rozpuszczamy. Dodajemy plante. Odstawiamy wszystko i czekamy, aż trochę przestygnie.
Następnie dodajemy po trochu cukru pudru i mieszamy. Jak zacznie gęstnieć wyjmujemy papmke na stolnice i zagniatamy powoli z cukrem pudrem. Ważne, aby cukier dodawać stopniowo - do momentu, aż masa będzie dość plastyczna. Nie wolno dodac za dużo cukru, po zacznie sie kruszyć.
życzę powodzenia
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|